dilluns, 12 de març del 2012

Propera visita guiada, dissabte 17 de març.


Dia: Dissabte 17 de març
Hora: 19h
Punt de trobada: Sala Muncunill
Organitza: Ajuntament de Terrassa-Cultura-Arts Visuals
Activitat gratuïta
Confirmeu la vostra assistència a: apropartjcr@gmail.com


SALA MUNCUNILL

Nova Avantguarda. Fotografia catalana dels anys 50 i 60.

Del 4 de febrer al 1 d'abril de 2012.



Organitzada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través de la Direcció General de Cooperació Cultural, i comissariada per Pepe Font de Mora, l’exposició traça un recorregut per la fotografia catalana dels anys 50 i 60 a través de les obres de nou dels autors més representatius d’aquest període. Així, són presents a la mostra fotografies de Francesc Català-Roca, precursor del nou moviment que tindria lloc a la fotografia catalana; l’eix central del moviment es troba representat per autors com Josep Maria Casademont, Ricard Terré, Xavier Miserachs i Ramon Masats; a més, són presents obres d’extraordinari valor com les d’Oriol Maspons, Toni Catany, Joan Colom i Leopoldo Pomés.

Les fotografies que formen part de la mostra procedeixen de la Col·lecció de la Fundació Foto Colectania, que ha produït l’exposició per incloure-la dins del programa Cultura en Gira.
Trobareu més informació a: 
http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/DGCC/Serveis/Cultura%20en%20Gira/Circuits%20espec%C3%ADfics/Arts%20Visuals/Materials%20d'arts%20visuals/Nova%20Avantguarda/Cataleg_Nova_Avantguarda.pdf

ESPAIDOS (Sala Muncunill)


Terrassa Comissariat 2012. Constel·lacions familiars.

Constel·lacions Familiars d’Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura] és el projecte guanyador de la tercera convocatòria pública Terrassa Comissariat. Aquest projecte curatorial pren forma en la programació de l’EspaiDos per al 2012.
Com s’organitza la memòria a través de les relacions familiars? Com abracem allò que forma part de la nostra biografia però que ha succeït amb anterioritat a la nostra existència? I alhora, com testimoniem i transmetem als qui ens succeeixen allò que hem viscut?

El cicle expositiu “Constel·lacions familiars” parteix d’aquests interrogants, i reuneix set propostes d’artistes visuals emergents que, prenent com a punt de partida l’àmbit de la família i les relacions entre els seus membres, plantegen aspectes vinculats a l’organització de la identitat i la memòria amb relació a la genealogia, explorant conceptes com ara el llegat, la transmissió, la biografia i l’arxiu. Són propostes que s’articulen, en gran part, a partir de materials i documents que busquen consignar l’experiència individual i familiar, que despleguen un ordre simbòlic particular, i que apel·len a una memòria i a un temps històric personal, desvinculat de les grans narracions institucionals.

Lúa Coderch
(1982, Iquitos)
·         Recopilar les fotografies sense memòria de l’arxiu familiar
Del 10 de març al 15 d’abril de 2012
Coderch presenta un conjunt de trenta fotografies procedents dels àlbums fotogràfics de la seva família, de les quals, no obstant, cap familiar va saber proporcionar informació que permetés identificar les circumstàncies en les quals van ser fetes ni la identitat de les persones que hi apareixen. Amb aquest projecte l’artista explora la relació entre la condició documental de la fotografia i el caire testimonial de la memòria, i planteja qüestions que tenen a veure amb la complexitat del vincle entre vivència i relat, entre experiència pròpia i transmissió.
Coderch també presenta la peça sonora (homenatge desviat) Per a quatre avis nacionals, una gravació en què l’artista canta fragments de cançons d’adscripció majoritàriament republicana que es popularitzaren durant la Guerra Civil Espanyola. La proposta respon a l’interès de Coderch en investigar els formats artístics vigents durant la Segona República i la Guerra Civil, especialment aquells de filiació anarquista, així com també a la dificultat de negociar amb certa herència ideològica familiar, concretament l’adscripció política dels seus avis, que defensaren la causa franquista.



Trobareu més informació a: http://luacoderch.com/

CASA SOLER I PALET

Roser López Monsò. Art Terrassa 2012.

Aixovar.

Aixovar s'articula a partir del brodat i la representació d'una activitat tradicionalment definida per la condició de ser dona. Cada peça és el resultat d'una exploració o exercici poètic, i un intent d'entendre el temps d'execució que hi resta atrapat.
La confecció de la roba de la llar per part de la futura esposa era una tasca imprescindible d'equipament del matrimoni; les noies cosien i brodaven llençols i coixineres, tovalloles, camises de dormir...

Aixovar és un projecte que indaga en aquest univers tradicional femení, a partir de la reflexió i la reconstrucció o reinterpretació de peces confeccionades per diverses dones, i que en el seu moment eren part integrant d'aixovars particulars.

Aixovar és una reflexió sobre el pas del temps, el desig i la condició de ser dona.



Antologia poètica

  
“Mitjançant el brodat intento rescatar hores femenines: el temps d'una tasca tradicionalment definida per la condició de ser dona. Exploro ànimes d'objectes quotidians, vells, usats; cada peça és el resultat d'una exploració o exercici poètic.

Mitjançant la utilització d'un tapet -elaborat per mans femenines en un context social en el qual la dona era mestressa de la casa, esposa i mare- vull reivindicar la tasca anònima i els sabers vinculats a la realització de les labors denominades de “fil i agulla”, que s'emmarquen en aquest univers tradicional.

Els fulls del llibre són llençols usats, comprats als Encants Vells (Barcelona). M'agrada recuperar-los perquè són materials vius, estan carregats de l'esperit de persones anònimes. El pas del temps i l'ús han deixat en ells un rastre d'intimitat invisible”.
Roser López Monsò


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada